Daglicht in gebouwen


Daglicht in gebouwen

Inleiding

Daglicht in gebouwen is gedefinieerd als het zichtbare deel van de totale zonnestraling dat gebouwen binnen dringt.

DAGLICHT IN GEBOUWEN OPTIMALISERENEffectief gebruik van daglicht in gebouwen wint de laatste jaren aan populariteit. De motieven zijn divers en verschillen per partij: energiebesparing, gezondheid, productiviteit en sociale veiligheid.

Daarnaast spelen esthetische argumenten een rol: daglicht is natuurlijk en wisselt voortdurend van kleur en intensiteit. De kwaliteit van een goede, met daglicht verlichte ruimte is voor iedereen herkenbaar en merkbaar. Daglicht stimuleert, prikkelt en motiveert. Daglicht vormt een van de belangrijkste bouwstenen van architectuur: de omgeving (zowel binnen als buiten) gaat erdoor ‘leven’. Maar daglicht kan ook verblinden en oververhitting veroorzaken.

Conclusiedaglicht in gebouwen met schuifdakramen

De kennis over de invloed van daglicht op de gezondheid en het welbehagen van mensen neemt toe: die invloed blijkt groter te zijn dan steeds werd gedacht.

Veel architecten en opdrachtgevers ontdekken de grote voordelen van het gebruik van daglicht. Het gebruik van daglicht kent vele aspecten, die niet altijd even gemakkelijk zijn te doorgronden. Locatie op aarde, belemmeringen in de omgeving, gebouwvorm, interieur, vormen van raamopeningen en esthetische aspecten hebben ieder hun invloed. En dan ontbreekt in deze opsomming nog het energetische aspect.

Wil men in een gebouw optimaal gebruik maken van daglicht, dan zal al bij de locatiekeuze rekening gehouden moeten worden met deze eis. Maar ook de gebouwvorm is van grote invloed, zodat gedurende het gehele ontwerpproces het gebruik van daglicht als aandachtspunt moet worden vastgehouden. Integraal ontwerpen dus, zo blijkt, is ook hierbij essentieel.

Invloed daglicht op gezondheid

De oude Grieken maakten al melding van de heilzame werking van (zon)licht op de mens.

De laatste jaren blijkt dat daglicht een veel grotere rol speelt dan lange tijd gedacht: het menselijk oog werd beschouwd als lichtorgaan.


LEES MEER: DAGLICHT GEZONDHEID

Daglicht en Milieu-aspecten

Energiebesparing, Licht is een toevoer van energie.

Exact zoals stralingswarmte, radiogolven en röntgenstraling, is het een gedeelte van het elektromagnetisch spectrum. Het wordt beschreven in termen van golflengte en energie.Ongeveer 4% van de door de zon uitgezonden straling bestaat uit Ultraviolet (UV) straling, 45% bestaat uit zichtbare straling (=daglicht) en 51% valt in het gebied van Infrarood (IR) straling. In eerste instantie speelde het benutten van daglicht een rol bij energiebesparing in gebouwen.


LEES MEER: DAGLICHT EN MILIEU-ASPECTEN

[vc_widget_sidebar title=”daglicht in gebouwen” sidebar_id=”sidebar-2″ el_class=”

"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting
Publicaties • EnergiebesparingsMonitor gebouwde omgeving 2003; SenterNovem, Utrecht; 2004 • Living Daylight - Daglicht in de architectuur; Aeneas, Boxtel; 2006 • Daglicht in het ontwerp van utiliteitsgebouwen; SBR, SenterNovem, Rotterdam; 2003 • Praktijkboek Gezonde Gebouwen; SBR, Rotterdam; 2002 • Lekker Licht - Een pleidooi voor natuurlijk licht; SenterNovem; nr. 2 - 2005
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]